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Piraeus 06/07/2022 
 

 

 

Subject: Extension and Clarifications (part2) regarding the tender for the preparation of a register of 

Suppliers for the provision of hardware, software and services for the needs of IT & BPS PPA S.A. 

Department 

 
 
Interested parties are kindly requested to refer to all clarifications published provided by PPA S.A., regarding the 
questions received until 05/07/2022 in relation to the subject tender 
 
The said replies constitute an integral part of the Call. 
 
 
Question 1: 
“I would like to ask for a two weeks extension to the deadline for submitting the applications, due to significant 
workload in the relevant Depts that have to collect the documentation”. 
 
Answer 1: 
Please be informed that an extension for the submission of offers has been granted, i.e. until Friday, 22nd of July 2022, 
at 12:00 hours. 
 
 
Question 2: 
“In Article 2., section 3. i t i s stated: "Solemn Declaration: A solemn declaration as per Law 1599/1986 or in the case 
of a foreign Applicant, a document in similar form, in accordance with the provisions of his/its country of origin, signed 
by the Authorised Representative. In that case the term "solemn declaration" shall mean that it bears attestation of 
the authenticity of the signatory's signature." 
That being said, we would like to be informed whether the Solemn Declarations should bear an attestation of 
authenticity even if they are digitally signed. 
Should the Application be physically signed? The question arises since, according to your invitation, this Application will 
not be in electronic format. 
Please also clarify whether the application should bear an attestation of authenticity.” 
 
Answer 2: 
Please kindly note that digital signatures need no further attestation of authenticity. 
In this context, in case of digitally signed applications, no attestation of authenticity is needed.  
 
 
 
Question 3: 
“In Article 4.1 (Supporting documents) it is stated: "All supporting documents must only be submitted in electronic 
format (USB or CD) within one (1) sealed envelope (the expressions of interest dossier) which must be accompanied by 
the following Application form...". 
Please clarify whether the application should be included in the sealed envelope or whether it should be submitted as 
an accompanying physical document outside the envelope.”. 
 
Answer 3: 
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It is suggested the application form to accompany, as a physical document, the sealed envelope just for protocol 
reasons. 
 
 
Question 4: 
“Article 6.1 refers to Articles 2.3 and 4.3.4. 
Is this a typo?”. 
 
Answer 4: 
Please be informed that due to typo the mentioned “Article 2.3” and “Article 4.3.4” are respectively updated to “Article 
3.3” and” Article 4” 
 
 
Question 5: 
“Article 5. refers to "LANGUAGE OF THE PROCEDURE". It is clear that the possibility for applicants to respond to the call 
is given either in Greek or in English. However, the reference "PPA S.A. will provide an unofficial English translation of 
the call for reference purposes only. The Greek text shall take precedence and shall be binding in the case of doubt." 
indicates that the invitation was originally in Greek and that this text takes precedence over the English text. 
Is the Greek text of the call available to interested parties; also, are the annexes to the invitation available in an editable 
format? 
 
Answer 5: 

i. Please kindly be informed that the already published English text of the Call is the only version valid.  
ii. In reply to your request, Annex 1 will be uploaded in ‘doc’ format.  
 
 
Question 6 
“Έχουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία υποβολής της αίτησης. 
 Θα θέλαμε διευκρινίσεις για τα παρακάτω ως προς το τι πρέπει να συμπληρώσουμε μέσα στους πίνακες. 
 Επιπλέον θέλουμε να γνωρίζουμε που πρέπει να δηλώσουμε τις κατηγορίες οπού μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.” 
  
Answer 6 
 

- Please be informed that the applicants are not required to complete the aforementioned tables which 
present requirements and criteria based on which they will be evaluated.  

- Interested parties may state in their Application (as per Annex 1) one or more of the categories referred 
to in Article 3.2 of the Call. By submitting the application, the Applicant declares that the information 
submitted is correct and true. 

 
 
Please visit regularly PPA SA website in order to be promptly informed about the above-mentioned tender. 
 


