Εξέχουσα παρουσία του προγράμματος Poseidon Med II κατά τη διάρκεια του GreenPorts Cruise & Congress που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  

P2 logo2

26/10/2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξέχουσα παρουσία του προγράμματος Poseidon Med II κατά τη διάρκεια του GreenPorts Cruise & Congress που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Το Poseidon Med II (PM II) σηματοδότησε την επιτυχή ολοκλήρωση της Ημέρας 1 του GreenPort Cruise & Congress που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20-22 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο MARRIOT στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η 4η συνεδρία ήταν αφιερωμένη στο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα και περιελάμβανε μια συζήτηση με εκπροσώπους 4 βασικών εταίρων της Δράσης, σχετικά με την ευρύτερη χρήση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη συζήτηση διεύθυνε ο έμπειρος συντονιστής, καθηγητής Δημήτρης Λυρίδης, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο στο οποίο ο Συντονιστής του προγράμματος επικεντρώθηκε στα κύρια παραδοτέα του Poseidon Med II μέχρι σήμερα, ενώ στη συνέχεια βοήθησε στην διαδικασία της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εταίρων.

Ο κ. Πολυχρονίου, Διευθυντής Έργου Poseidon Med II, Εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στη ΔΕΠΑ, παρουσίασε ορισμένα από τα βασικά επιτεύγματα της Δράσης, μεταξύ των οποίων (1) η δημιουργία εγκαταστάσεων LNG μικρής κλίμακας στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ Ρεβυθούσας, που κατέστη δυνατή από μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του PM II·(2) τα σχέδια για τη μετασκευή δέκα συμβατικών πλοίων που θα λειτουργούν με LNG, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών σχεδίων για πέντε από αυτά, καθώς και σχέδια για δύο νέας κατασκευής επιβατηγά πλοία με καύσιμο ΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός καινοτόμου οχηματαγωγού RO-PAX (3) το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ασφαλή ανεφοδιασμό με ΥΦΑ στην Ελλάδα και την προετοιμασία Πρακτικού Οδηγού Ασφάλειας για τις Λιμενικές Αρχές κατά τις εργασίες ανεφοδιασμού με ΥΦΑ. (4) τα χρηματοπιστωτικά μέσα που διευκολύνουν τις επενδύσεις (5) το σχεδιασμό και κατασκευή μιας καινοτόμου φορτηγίδας που θα είναι σύντομα έτοιμη να παρέχει εργασίες ανεφοδιασμού καυσίμων στη Βόρεια Αδριατική Θάλασσα.

Εν κατακλείδι, ο κ. Πολυχρονίου υπογράμμισε ότι το ΥΦΑ είναι το πιο βιώσιμο εναλλακτικό καύσιμο για να καταστεί δυνατή η μετάβαση της ναυτιλίας. Είναι ασφαλές, ώριμο τεχνολογικά και διαθέτει διαθέσιμη υποδομή που θα μπορούσε επίσης να φιλοξενήσει μείγματα άλλων καυσίμων στο μέλλον. Επιπλέον, στη βιολογική και συνθετική του μορφή είναι πλήρως συμβατό με τους στόχους ενός μέλλοντος μηδενικού άνθρακα.

Η κα Ευσταθία Νιάρχου, Project Manager στο Poseidon Med II στον ΔΕΣΦΑ μίλησε για τις επενδύσεις που έχει αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία της υποδομής που απαιτείται για την αύξηση της πρόσβασης στο ΥΦΑ ή στο συμπιεσμένο αέριο. Σημείωσε ότι η επέκταση του δικτύου, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, για την προώθηση του φυσικού αερίου ως το βέλτιστο ενδιάμεσο πράσινο καύσιμο αποτελεί προτεραιότητα για τον ΔΕΣΦΑ. Προς αυτό η κα Νιάρχου ανέφερε την κατασκευή σταθμού φόρτωσης φορτηγών και προβλήτα για την εξυπηρέτηση σκαφών μικρής κλίμακας χωρητικότητας από 1.000 έως 20.000 m3, που θα λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές του 2023. Το Poseidon Med II έχει εκπονήσει μελέτες και για τα δύο έργα υποδομής φυσικού αερίου.

Ο κ. Σπύρου, Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Μάρκετινγκ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), τόνισε ότι η προετοιμασία για ένα βιώσιμο μέλλον και η παροχή ΥΦΑ για τη ναυτιλία είναι υψίστης σημασίας για το λιμάνι. Αγκαλιάζει τον ρόλο της στην ανεφοδιασμό ΥΦΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και προς αυτή την κατεύθυνση, έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα όπως το Costa, το Poseidon Med II και το ANDRION LNG Project. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ο ΟΛΠ καταρτίζει εγχειρίδιο με λιμενικές διαδικασίες και έτσι το λιμάνι του Πειραιά θα είναι έτοιμο να αγκαλιάσει τις νέες δραστηριότητες ανεφοδιασμού ΥΦΑ  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δρ Κριεζής, Τεχνικός Διευθυντής της Neptune Lines έφερε την προοπτική των πλοιοκτητών στο πάνελ. Περιέγραψε εν συντομία πώς η ενεργειακή μετάβαση επηρέασε την υπηρεσία τακτικών γραμμών τους και ανέπτυξε τη στρατηγική της εταιρείας. Ανέφερε επίσης ότι ως φορέας εκμετάλλευσης αυτοκινήτων στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, η Neptune Lines γνωρίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, να μειώσουν τις εκπομπές θερμοκηπίου κατά 3-4% κάθε χρόνο και την υποχρέωσή τους να αναφέρουν τις επιδόσεις τους.

Ο κ. Κριεζής υποστήριξε το ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο και δήλωσε ότι προσφέρει στον κλάδο σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του; σημείωσε δε πως το 80% των παραγγελιών νέων πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων αλλάζει σε ΥΦΑ ως καύσιμο. Αναφέρθηκε επίσης σε μια νέα σχεδίαση πάνω στην οποία εργάζεται η Neptune Linesκαι θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στη χρήση άνθρακα. Ο Δρ Κριεζής κατέληξε, τονίζοντας ότι ο νέος στόλος της Neptune Lines θα επιτρέψει στην εταιρεία να πλοηγεί με ασφάλεια και βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2050. Υπογράμμισε επίσης τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, συγκεκριμένα το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), την Οδηγία για τη φορολογία της ενέργειας και την απουσία ανάλυσης του κύκλου ζωής για τα εναλλακτικά καύσιμα.

Το πάνελ ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Πάνου Μήτρου, Global Gas Technology Segment Manager στο Lloyd's Register, ο οποίος συμφώνησε με τους άλλους ομιλητές ότι το ΥΦΑ είναι η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε προς το παρόν για να κατευθυνθούμε προς μια βιομηχανία μηδενικών εκπομπών και εξέφρασε το αίτημα να βρεθούν τρόποι για να κάνουν το ΥΦΑ περιβαλλοντικά ισοδύναμο με άλλες επιλογές καθαρών καυσίμων. Αναγνωρίζοντας ότι στο πλαίσιο των καθαρών καυσίμων το υδρογόνο αντιπροσωπεύει τη χρυσή επιλογή, κινδυνεύουμε να παραβλέψουμε πώς μπορούμε να κάνουμε το ΥΦΑ καθαρό καύσιμο. Η δέσμευση άνθρακα, το βιο-LNG, το συνθετικό LNG, η πράσινη υγροποίηση μπορούν όλα να είναι μέρος της εξίσωσης. Ο κ. Μήτρου κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν και να επισπεύσουν τις προσπάθειές τους στην πορεία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050. Ωστόσο, υπενθύμισε στο κοινό ότι η στροφή στην καθαρή ναυτιλία δεν θα γίνει εν μία νυκτί και μέχρι να γίνει αυτό, κάθε μόριο μετράει.

Η αποκλειστική ευθύνη αυτής της δημοσίευσης ανήκει στον συγγραφέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Φωτογραφίες

  1. Στιγμιότυπο από το πάνελ του Poseidon Med II, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ.Λυρίδη
  2. Προωθητικό υλικό του Poseidon Med II και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

 

Τι είναι το πρόγραμμα Ρoseidon Med II;                                                                                                                      

Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του LNG ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία, ωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο-, και συμμετέχουν έξι Ευρωπαϊκά λιμάνια  (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο Τερματικόςσταθμός LNG στη Ρεβυθούσα. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται κορυφαίοι ειδικοί από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας  LNG.

Στοιχεία επικοινωνίας για τα ΜΜΕ:

Hellenic Lloyd’s S.A.                                                       

Nagia Mentzi                                                                    

Regional Marketing Leader, Marine & Offshore, South Europe    

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                        

Tel: +30 210 9907802                     

Follow Poseidon Med II on

Twitter: @Poseidon_Med

Linkedin: https://www.linkedin.com/company-beta/17979123/

Facebook: @PoseidonMedII

 

Τελευταία τροποποίηση στις 24/01/2022