TREASURE (Euro MED)

Χωρίς_τίτλο.png

Τίτλος Έργου:

Δοκιμή νέων μέτρων περιβαλλοντικής ποιότητας μέσα και γύρω από τους λιμένες της Μεσογείου.

Ακρωνύμιο Έργου:

TREASURE

Προτεραιότητα Προγράμματος:

2. Greener MED

Ειδικός Στόχος:

RSO2.7: Ενίσχυση της προστασίας και της διατήρησης της φύσης, της βιοποικιλότητας και των πράσινων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αστικών περιοχών, και μείωση όλων των μορφών ρύπανσης

Διάρκεια Έργου σε μήνες:

33

Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου:

2.501.581,50€

Προϋπολογισμός ΟΛΠ:

328.160,00€

Χρηματοδότηση:

80% συμβολή ΕΕ

Περιγραφή Έργου:

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικές αλλαγές στα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Οι λιμενικές περιοχές γίνονται ταυτόχρονα ο τελικός τόπος συσσώρευσης χημικών ουσιών από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και αιτία ρύπανσης που είναι δύσκολο να περιοριστεί. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για θαλάσσια βιοποικιλότητα και τις γύρω περιοχές και κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Στο πλαίσιο αυτής της συνολικής πρόκλησης, το TREASURE εντοπίζει 3 επιμέρους προκλήσεις:

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 1: ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ανάγκη για διατομεακά πλαίσια διακυβέρνησης για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας στις λιμενικές περιοχές.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 2: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ανάγκη για ένα κοινό και προηγμένο πλαίσιο παρακολούθησης, ικανό να αξιολογεί τις επιπτώσεις και τις πιέσεις στα λιμενικά περιβάλλοντα.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 3: ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ – ανάγκη να υποστηριχθεί η εμπορευματοποίηση και η ανάπτυξη νέων τεχνικών για την αποκατάσταση των μολυσμένων ιζημάτων και του νερού.

Η προσέγγισή μας, αξιοποιώντας προηγούμενα έργα, συγχωνεύει 3 διεπιστημονικές γραμμές δράσης για να αντιμετωπίσει τις βασικές προκλήσεις και να παράγει την ολοκληρωμένη λύση TREASURE (κύριο αποτέλεσμα):

ΓΡΑΜΜΗ ΔΡΑΣΗΣ 1: Υποστηρικτικό οικοσύστημα πολλαπλών ενδιαφερομένων για τη δημιουργία και διαχείριση εδαφικών εργαστηρίων.

ΓΡΑΜΜΗ ΔΡΑΣΗΣ 2: Νέες προσεγγίσεις στην περιβαλλοντική αξιολόγηση, μέσω εφαρμογής ολοκληρωμένης μήτρας κριτηρίων και χρήσης της προσέγγισης ‘’Lines of Evidence’’ για ποιοτική αξιολόγηση.

ΓΡΑΜΜΗ ΔΡΑΣΗΣ 3: συντονισμένη προμήθεια και πειραματισμός καινοτόμων τεχνικών για τη μείωση της ρύπανσης σε ιζήματα και νερό, που επιτρέπουν την επικύρωση σε βιομηχανικές συνθήκες.

Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι νέα, όπως και η πρότασή μας για εργαστήρια πολλαπλών ενδιαφερομένων, η προσέγγισή μας "Γραμμές αποδείξεων" και η εστίασή μας σε νέες τεχνικές.

Η διακρατική συνεργασία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων μας, τόσο λόγω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε όσο και λόγω της καινοτόμου προσέγγισης που προτείνουμε.

Στόχος Έργου:

Ο γενικός στόχος του TREASURE είναι να βελτιώσει την περιβαλλοντική ποιότητα εντός και γύρω από τις λιμενικές περιοχές της Μεσογείου, με τον μετριασμό και τη μείωση της ρύπανσης των ιζημάτων και των υδάτων.

Εταιρικό Σχήμα:

LEAD PARTNER: ASEV

PP2: ISPRA

PP3: Port of Bar

PP4: Fundacion Valencia port  

PP5: Durres Port Authority

PP6: PMM – TVT

PP7: Transport Malta

PP8:Piraeus Port Authority SA

PP9: CEI – Executive Secretariat 

Τελευταία τροποποίηση στις 11/09/2024