Aνακοίνωση σχετικά με τη διενέργεια Covid -19 self-tests

19/4/2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 


Όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να ακολουθήσουν απαραιτήτως όλες τις διαδικασίες σχετικά με την υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (self-tests), το χρόνο διενέργειας του ελέγχου, τις συνέπειες μη διενέργειας ή μη δήλωσης του αποτελέσματος και τις λοιπές υποχρεώσεις εργαζομένων και εργοδότη.

Ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου: Δευτέρα, 19/4/2021
Ημερομηνία πρώτης διενέργειας & δήλωσης test: Έως Κυριακή 25/4/2021, προκειμένου να εργαστούν με φυσική παρουσία, από την 26/4/2021.

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις:

1. Είναι Υποχρεωτικό; ΝΑΙ, είναι υποχρεωτικό, για την προστασία όλων μας!

2. Υπάρχουν συνέπειες σε περίπτωση μη τήρησης; ΝΑΙ, υπάρχουν συνέπειες για όλους!
Για τον εργαζόμενο: Άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του από τον εργοδότη, χωρίς αποδοχές, μέχρι να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις του.
Για τον εργοδότη: Πρόστιμο ανά εργαζόμενο εάν α) απασχολείται εργαζόμενος χωρίς να δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα και β) απασχολείται εργαζόμενος με θετικό self-test.

3. Κάθε πότε κάνω το test; Μία φορά την εβδομάδα και κάθε εβδομάδα. Συστήνεται να διενεργείται 24 ώρες πριν την ανάληψη εργασίας.

4. Από που προμηθεύομαι το test; Είναι δωρεάν; Δωρεάν από το φαρμακείο, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητα / διαβατήριο μου.

5. Τί κάνω μετά τη διενέργεια του self-test;
α) Μεταβαίνω στη διεύθυνση self-testing.gov.gr
β) Επιλέγω “Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενους” και μεταφέρομαι αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr
γ) Καταχωρώ τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet
δ) Επιλέγω μία από τις δύο επιλογές (εάν έχω αρνητικό ή θετικό test): “Υπεύθυνες Δηλώσεις Covid-19 Test” ή “Υπεύθυνες Δηλώσεις Covid-19 Test έπειτα από θετικό αποτέλεσμα Self Test”.

6. Τί κάνω εάν το αποτέλεσμα του self-test που δήλωσα στην πλατφόρμα, ήταν αρνητικό;
Προσέρχομαι κανονικά στην εργασία μου (αφού δηλώσω το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα).

7. Τί κάνω εάν το αποτέλεσμα του self-test που δήλωσα στην πλατφόρμα, ήταν θετικό;
Μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο (είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε σε άλλη δομή της επιλογής του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου/test, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου/test είναι θετικό: εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου/test είναι αρνητικό: πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου, πρέπει να δηλωθεί στην πλατφόρμα (μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Τέλος, σύμφωνα με τις οδηγίες και τον προγραμματισμό του ΕΟΔΥ, φροντίζουμε για τον έγκαιρο εμβολιασμό μας.


Αναμένεται ότι όλοι θα επιδείξουν απόλυτη υπευθυνότητα,
ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία και να αντικρύσουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα!