Παρουσίαση των τόμων των βιβλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) για τα Λιμάνια του Αιγαίου και του Ιονίου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

    
                                    

   

    
                                                   Πειραιάς,  12.05.2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 


Με εξαιρετική επιτυχία παρουσιάστηκαν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά οι τόμοι των βιβλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) για τα Λιμάνια του Αιγαίου και του Ιονίου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ι. Μώραλης, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ κ. Ταξιάρχης Κόλλιας.
Τους δύο τόμους του βιβλίου “Ταξίδια στο Αιγαίο με πλοηγό την Ιστορία” και “Ταξίδια στο Ιόνιο με πλοηγό την Ιστορία” παρουσίασαν η καθηγήτρια Ιστορίας κ. Χριστίνα Αγριαντώνη, η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Ερασμία Σταυροπούλου και οι επιμελητές της έκδοσης, Δ/ντες του ΕΙΕ κ. Ευγενία Δρακοπούλου και κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος.
Στο βιβλίο για το Αιγαίο συνεργάστηκαν 17 συγγραφείς με κείμενά τους: Πειραιάς (Άγγελος Χανιώτης), Ναύπλιο (Ευτυχία Λιάτα), Χανιά (Κώστας Τσικνάκης), Ρέθυμνο (Ευγενία Δρακοπούλου), Ηράκλειο (Αγγελική Πανοπούλου), Σαντορίνη (Άννα Μιχαηλίδου), Μύκονος (Δημήτρης Δημητρόπουλος), Νάξος (Γιώργος Ανωμερίτης), Σύρος (Χρήστος Λούκος), Πάρος (Μαρίνα Λουκάκη), Μήλος (Ευγενία Δρακοπούλου), Ρόδος (Ευθύμιος Νικολαΐδης), Κως (Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου), Πάτμος (Ζήσης Μελισσάκης), Χίος (Αικατερίνη Δερμιτζάκη), Μυτιλήνη (Παναγιώτης Μιχαηλάρης), Βόλος (Ντίνα Μουστάνη), Θεσσαλονίκη (Αναστασία Τούρτα).
Στο βιβλίο για το Ιόνιο συνεργάσθηκαν 19 συγγραφείς με κείμενά τους: Πάτρα (Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου), Κατάκολο (Κατερίνα Δέδε), Πύλος (Δημήτρης Αθανασούλης), Μεθώνη (Χαράλαμπος Γάσπαρης), Καλαμάτα (Ευγενία Δρακοπούλου), Μεσσήνη (Μύρινα Καλαϊτζή), Κύθηρα (Σοφία Ματθαίου), Ναύπακτος (Ιωάννης Χουλιαράς), Μεσολόγγι (Ουρανία Πολυκανδριώτη), Πάργα (Δημήτρης Δημητρόπουλος), Ηγουμενίτσα (Γιώργος Ρήγινος, Θοεδώρα Λάζου), Νικόπολη (Ευγενία Χαλκιά), Κέρκυρα (Μαρία Καμονάχου), Παξοί (Σταμάτιος Θ. Χονδρογιάννης, Χάρης Ν. Δρυμούσης), Λευκάδα (Αγγελική Σταυροπούλου), Ιθάκη (Μάχη Παΐζη Αποστολοπούλου), Κεφαλονιά (Γιώργος Τόλιας), Ζάκυνθος (Ευγενία Δρακοπούλου).
Η παρουσίαση των βιβλίων με χορηγό τον ΟΛΠ Α.Ε. και τη συμπαράσταση του Ιστορικού Αρχείου ΟΛΠ, αποτέλεσε και την εναρκτήρια εκδήλωση του Δήμου Πειραιά και της Ε.Ε. για την ”Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας” που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας με σειρά συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Πειραιά.